Przewodnik Usamodzielnienia

PU_1.jpg

Przewodnik Usamodzielnienia to pierwsze w Polsce kompendium praktycznej wiedzy na temat usamodzielnienia. Publikacja została opracowana przez Fundację Robinson Crusoe i wydana wspólnie ze Stowarzyszeniem Wioski Dziecięce SOS w Polsce. Pracowaliśmy nad nią wspólnie z Robinsonami i Robinsonkami, którzy uprzednio uczestniczyli w programach Fundacji. Nowa edycja Przewodnika została wydana w kwietniu 2010 roku. Przewodnik jest adresowany zarówno do usamodzielniającej się młodzieży z instytucji opiekuńczo-wychowawczych jak i do wychowawców i opiekunów usamodzielnienia. Publikacja opisuje poszczególne obszary kompetencji samodzielność:

1. Obszar osobisty w usamodzielnieniu (rozwój osobisty i zdrowie)

2. Relacje z innymi (bliscy, moje granice)

3. Prawo w usamodzielnieniu

4. Umiejętności wspierające  usamodzielnienie

5. Cele w usamodzielnieniu

6. Mieszkanie  a usamodzielnienie

7. Wsparcie usamodzielnienia

Przewodnik Usamodzielnienia został rozesłany do Powiatowych Centrów Pomocy Rodzinie oraz Ośrodków Pomocy Społecznej w całej Polsce.

Wszystkich zainteresowanych otrzymaniem Przewodnika w formie drukowanej prosimy o kontakt z biurem fundacji: [email protected]

Poniżej dostępna jest wersja e-przewodnika. Najlepiej czytać e-przewodnik w formacie "pełny ekran". Można też wydrukować. Miłej lektury!

Przewodnik Usamodzielnienia kliknij